Puutalon huoltomaalaus – vinkit onnistuneeseen ulkomaalaukseen

Puutalon huoltomaalaus – vinkit onnistuneeseen ulkomaalaukseen

Onko kodin tai kesämökin huoltomaalaus tänä kesänä ajankohtainen?

Lue alta kootut ohjeemme onnistuneeseen ulkomaalaukseen, tai katso Kirsin ja Arin selkeät vinkit suoraan videolta:

Puutalon huoltomaalausurakka aloitetaan aina hyvällä suunnittelulla ja huolellisilla pohjatöillä. Pohjatyöt ovat usein se maalausurakan työläin vaihe, mutta niihin kannattaa panostaa hyvän lopputuloksen varmistamiseksi. Puuverhoiltujen seinien huoltomaalausurakka aloitetaan puupintojen kunnon tarkistuksella ja mahdollisten vaurioiden korjaamisella. Lahot ja huonokuntoiset puuosat kannattaa vaihtaa uusiin. 

Peittävillä maaleilla käsiteltyjen pintojen huoltomaalausväli on tyypillisesti n. 10-15 vuotta. Huoltokäsittelyn ajankohtaan vaikuttavat myös rakennuksen sijainti, sekä ilmansuunta. Etelän- ja lännen puoleiset seinät kaipaavat usein tiheämpää huoltokäsittelyä kuin muut seinät.

Maalipinnan tärkein tehtävä on suojata alla olevan puuverhouksen rakennetta. Jos talon huoltomaalausväli venähtää, voi maali alkaa halkeilla ja hilseillä, värit haalistua ja puuosat altistua kosteudelle. Huoltomaalaus ylläpitää talon arvoa ja ulkoverhouksen kunto vaikuttaa merkittävästi koko talon ilmeeseen.

Ennen maalaustyön aloittamista on tärkeää selvittää aikaisempi käytetty maali, jotta osataan valita yhteensopiva tuote. Vesiohenteisen maalikalvon tunnistaa tyypillisesti elastisuudesta, kun taas öljymaali katkeaa taivutettaessa. Maalipintaa voi myös kokeilla hioa kevyesti; jos pinta on joustava, ei liitua eikä ole jauhomainen, on kyseessä todennäköisesti vesioheinen akrylaattimaali. Öljymaalipinta vastaavasti on kova ja liituava, ja jauhomaista maalia irtoaa hangattaessa. Saman maalityypin käyttäminen on yleensä helpoin ja turvallisin ratkaisu. Öljymaalin päälle voi kuitenkin maalata myös vesiohenteisella maalilla, kun taas akrylaattimaalin päälle voidaan maalata vain akrylaattimaalilla.

Ulkovärin valinta on monelle se kinkkisin osa ulkomaalausta, sillä värikarttojen pienistä värimalleista on joskus hankala hahmottaa kokonaisuutta. Värin valintaa voi helpottaa tekemällä koemaalauksen joko suoraan seinälle tai erilliselle levylle. Samasta sävymaailmasta kannattaa valita useampi väri ja tummuusaste, joita voi tarkastella rinnakkain todellisessa ympäristössä eri vuorokauden aikoina. Taloa ympäröivä maisema ja sen muuttuminen eri vuodenaikoina vaikuttavat myös värin aistimiseen. Esimerkiksi lumipeitto antaa ihan erilaisen kehyksen sävylle kuin kevään vehreys tai syksyn ruska.

Paras maalaussää on lämmin pilvipouta. Kuumalla ja aurinkoisella säällä maalaaminen kannattaa aloittaa varjon puolelta, sillä maali kuivuu kuumassa auringossa helposti liian nopeasti. Maalikalvon täytyy myös ehtiä kuivua ennen mahdollisen iltakasteen laskeutumista. Maalattavan pinnan tulee aina olla kuiva ja puhdas. Maalaustyön ja maalin kuivumisen aikana on käsiteltävän pinnan ja maalin lämpötilan oltava vähintään yli +5 ºC ja ilman suhteellisen kosteuden alle 80 %. Puun kosteuden tulee olla alle 18 %.

Työvaiheet:

  • Maalattava pinta puhdistetaan ensin huolellisesti. Irtonainen vanha maali poistetaan teräsharjaa tai kaavinta käyttäen. Likaiset ja homeiset pinnat pestään tarvittaessa homepesuaineella. Homepesu usein vaalentaa ja karhentaa hieman vanhaa pintaa, joten puupinnat tulee sen jälkeen käsitellä maalaamalla. Puutarhakasvit, ja arat pinnat kuten alumiini ja lasi, kannattaa suojata roiskeilta ennen pesun aloittamista. Mikäli maalattavilla pinoilla ei ole hometta, voidaan pinnat pestä myös esimerkiksi Eskaro BioClean Huoltopesulla, joka on biohajoava ja ympäristöystävällinen tuote.
  • Maali sekoitetaan aina huolellisesti ennen käyttöä. Porakoneeseen kiinnitettävä maalivispilä on tässä oiva työkalu.
  • Maali levitetään harjasiveltimellä tai korkeapaineruiskulla 1-2 kertaa riippuen vanhan pinnan kunnosta ja valitusta sävystä. Yhtenäisten pintojen maalaamista varten tulee varata tarpeeksi maalia samasta sävytyserästä. Näin vältetään mahdollisten sävyerojen syntyminen. Evästauot kannattaa myös ajoittaa yhtenäistä seinäpintaa rikkoviin kohtiin, kuten nurkkiin tai ikkunoihin, jolloin työsaumat eivät jää näkyviin.

Videon kohteeseen valittiin huoltomaaliksi puolihimmeä Eskaron Kantri Ulkomaali. TM Testivoittaja Eskaro Kantri Ulkomaali peittää erinomaisesti ja on helppo maalattava. Maali kuivuu nopeasti ja tarttuu hyvin maalattavaan alustaan. Kantri Ulkomaalissa on myös erittäin tehokas homesuoja Eskaro HomeProof -teknologialla. Homeproof-sarjan tuotteissa on tarkoin valittu yhdistelmä tutkitusti tehokkaita homeenestoaineita, jotka antavat käsitellyille pinnoille aina parhaan mahdollisen suojan. Eskaro Kantri Ulkomaali kestää hyvin säärasituksia ja säilyttää myös värin pitkään haalistumatta. Maali soveltuu niin uusien, kuin aikaisemmin käsiteltyjenkin puupintojen maalaukseen.

Tutustu ulkomaalivalikoimaamme TÄSTÄ.